coffeeshop
Xpresso

Ken jij de risico’s?

Cannabis is -evenals bijvoorbeeld alcohol- een genotsmiddel waarbij de consumptie niet zonder risico is. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de schadelijkheid van drugs vergeleken. De vergelijking geeft inzicht in de positie van cannabis ten opzichte van bijvoorbeeld alcohol en tabak. [KLIK HIER] om de vergelijking te bekijken. Het uitgangspunt bij de consumptie van cannabis -evenals bij alcohol- moet zijn: bewust, met mate en voor het plezier.

Wanneer kun je beter helemaal geen cannabis nemen?

 • Als je jong bent; hersenen van jonge mensen zijn gevoeliger voor de negatieve effecten van cannabis.
 • Als je gevoelig bent voor angstaanvallen, depressies of andere psychische klachten; als je hier wel eens last van hebt gehad, als dit in je familie voorkomt of als je dit krijgt als je blowt, is de kans op een psychose na de consumptie van cannabis groter dan wanneer je hier niet gevoelig voor bent.

Wil je toch cannabis nemen?

 • Je kunt last van bijwerkingen hebben. Bijwerkingen zijn bijvoorbeeld duizeligheid, hartkloppingen, misselijk, hoofdpijn, rode ogen en een droge mond.
 • Je kunt moeite hebben om je te concentreren, om logisch na te denken en om iets te onthouden. Daarom gaan blowen en werken, studeren en verkeer niet goed samen.
 • Je kunt een paniekaanval krijgen, in de war raken en dingen horen en zien die er niet zijn.
 • Je kunt afhankelijk worden van hasj en wiet. Je hebt dan steeds cannabis nodig om je goed te voelen. Als je stopt, kun je last hebben van ontwenningsverschijnselen, zoals zweten, een onrustig gevoel en slecht slapen.
 • Roken is schadelijk, ook van hasj en wiet. De teer die vrijkomt is slecht voor je longen, de koolmonoxide is slecht voor je hart- en bloedvaten.
 • Als je je problemen alleen de baas kunt door cannabis te nemen, leer je niet om met je problemen om te gaan. Dit vertraagt je ontwikkeling.
 • Je kunt je soms ziek of angstig voelen. De kans hierop is groter bij mensen die net beginnen met cannabis, die nerveus zijn of die angstig zijn.

Hoe kan ik de risico’s beperken?

 • Als je geen cannabis neemt, loop je ook geen risico.
 • Bekijk op deze website de folder met tips over hoe je bewust, met mate en voor je plezier kunt nemen.[KLIK HIER]
 • Koop cannabis altijd in een coffeeshop en laat je goed informeren over de soort, sterkte en het effect.

Wat als iemand in je omgeving toch beroerd wordt van cannabis?

 • Zoek met hem/haar een rustig plekje op.
 • Vraag of hij/zij nog andere middelen behalve cannabis heeft gebruikt.
 • Stel hem/haar gerust:
  • cannabisconsumptie veroorzaakt nooit levensbedreigende situaties
  • bij het roken van cannabis is het ergste meestal na een uur voorbij (bij eten duurt het langer)
 • Is hij/zij goed aanspreekbaar? Kan hij/zij goed slikken? Geef dan iets zoets te drinken of te eten.
 • Dreigt hij/zij flauw te vallen? Zorg dan dat hij/zij op de grond ligt met de voeten iets hoger.
 • Cannabisconsumenten met klachten kunnen terecht bij het Landelijk medisch spreekuur partydrugs.

Laat je
goed informeren
over de soort,
de sterkte en het effect

Hoeveel kan ik blowen?

 

Dat is een logische, maar lastig te beantwoorden vraag. Als je ervaring hebt, weet je welke soorten en hoeveelheden bij jou passen. Begin je nog maar net met cannabis, dan weet je dit nog niet. Laat je daarom in de coffeeshop goed informeren over de soort, sterkte en het effect.

Hoeveelheid cannabis

Je kunt uit 1 gram cannabis zo’n 3 tot 6 joints roken. Hasj zorgt vaak voor een rustiger en lomer gevoel dan wiet. Eet je spacecake? Dan weet je niet hoeveel cannabis erin zit en krijg je al snel teveel binnen zonder dat je het direct in de gaten hebt. Daarom raadt Xpresso het eten van cannabis af.

Hoeveelheid werkzame stoffen

Het exacte thc-gehalte en cbd-gehalte van cannabis in de coffeeshops zijn niet bekend. Gemiddeld bevat Nederlandse wiet tussen de 15 en 18% thc, buitenlandse
wiet zo’n 7,5% en buitenlandse hasj ongeveer 19%. Het maakt daarbij niet uit of je diep of oppervlakkig inhaleert; de werkzame stoffen komen sowieso in je lichaam.
Buitenlandse hasj- en wietsoorten hebben vaak een laag thc-gehalte en hoog cbd-gehalte.

In combinatie met…

 

Cannabis nemen in combinatie met andere drugs, is erg riskant en onvoorspelbaar. De effecten kunnen onverwacht en onaangenaam zijn.

… alcohol

Je hebt meer kans op hoofdpijn, misselijkheid, angst en een onprettig gevoel.

… XTC

Sommige mensen ervaren geen effect, andere mensen wel. Ze blijven actiever als ze cannabis combineren met XTC en ervaren een versterking van de cannabis-effecten. Neem in ieder geval pas cannabis als je de werking van de XTC voelt en let op de signalen van je lichaam.

… cocaïne of speed

Met deze combinatie heb je meer kans op psychische klachten. Volgens sommigen kan cannabis de effecten van cocaïne of speed verzachten.

… paddo’s

Een heftige, onvoorspelbare trip kan het effect zijn als je cannabis combineert met paddo’s. Eerder ervaren paddo-effecten kun je als je cannabis neemt, opnieuw beleven.

… GHB

We weten nog weinig over de effecten als je cannabis en GHB tegelijk neemt. Beide drugssoorten hebben een verdovende werking.