coffeeshop
Xpresso

Nieuws

CBD-olie bij Xpresso

Coffeeshop Xpresso krijgt veel vragen over CBD-olie (cannabinoïdenolie) en startte 2017 met de verkoop ervan aan klanten die om medische redenen cannabis gebruiken. Daarom volgden de barmedewerkers eind november 2017 een verdiepende workshop over CBD-olie. Een vertegenwoordiger van Smart Enzo, Daniel Prak, verzorgde de workshop. Smart Enzo levert natuurzuivere, gecertificeerde en door externe laboratoria gecontroleerde CBD-olie.

Medihemp
Wij verkopen CBD-olie van het merk Medihemp in verschillende sterktes. Deze olie voldoet aan strenge eisen en draagt het Skal-certificaat. Skal ziet toe op de betrouwbaarheid van biologische producten in Nederland. De herkomst van de olie is traceerbaar doordat de verpakking een batchnummer heeft. Kijk [hier] voor meer informatie over Medihemp.

Medicijn
Ondanks heel wat onderzoek in de afgelopen tien jaar, is er nog veel onbekend over de werking van CBD-olie. In Nederland scharen we de olie onder de voedingssupplementen; Engeland heeft de cannabisolie in de vorm van Sativex en Epidiolex in 2017 erkend als medicijn. Het gebruik van CBD-olie is het afgelopen jaar verdubbeld. Artsen in Engeland schrijven het vooral voor aan kinderen met epilepsie, omdat het direct werkt. Een bekend voorbeeld hiervan is Charlotte Figi. Zij had zo’n 300 aanvallen per week. Nadat ze CBD-olie is gaan gebruiken, heeft ze geen epileptische aanvallen meer. Bekijk [hier] haar verhaal.

Niet alle flesjes werken even goed
In Nederland zijn verschillende soorten flesjes CBD-olie op de markt. Helaas zijn ze niet allemaal even goed, waardoor mensen een verkeerd beeld van CBD-olie kunnen krijgen. Het televisieprogramma Radar besteedde hier in 2017 aandacht aan waarna er veel discussie ontstond over het onderwerp. Bekijk [hier] de uitzending. In haar column op een online informatieplatform voor blowers en growers (cnnbs), houdt publicist, onderzoeker en adviseur Nicole Maalsté de uitzending tegen het licht en geeft ze aan dat CBD-olie snel aan populariteit toeneemt en dat dit de farmaceutische industrie zenuwachtig maakt. Bekijk [hier] haar column.

Bron: LaCassini Research

Wat doet CBD-olie?
Ons lichaamseigen CBD-systeem (endocannabinoïde systeem) bestaat onder andere uit endocannabinoïden. Endo betekent lichaamseigen. Dit systeem speelt een grote rol bij veel fysische processen in ons lichaam en heeft invloed op ons immuunsysteem. Het endocannabinoïde systeem kan uit balans raken. De hennepplant bevat fytocannabinoïden. Fyto betekent plant. Deze stof lijkt bijzonder veel op de endocannabinoïden in ons lichaam. Daardoor kan cannabinoïdenolie bijdragen aan de verzorging van het endocannabinoïden systeem. De afgelopen tien jaar is hier veel onderzoeken naar gedaan.

Gebruik van CBD-olie
De meeste mensen nemen druppels CBD-olie in onder de tong. Een van de voordelen hiervan is dat het effect snel merkbaar is. De druppels gaan gelijk via de klieren het lichaam in en blijven tussen de vier en zes uur werken. De smaak kan een nadeel zijn. De dosering kan per persoon anders zijn. Daarom adviseren we om te beginnen met twee of drie keer per dag een tot twee druppels. Vervolgens kunt u de dosering naar behoefte aanpassen. Naast druppels bestaan er ook CBD-capsules. Capsules neemt u oraal in en werken gedurende 24 uur. Een nadeel is dat het effect pas na een uur merkbaar is. De maag moet de capsules eerst afbreken voordat de stoffen verder in het lichaam komen.

Meladol en raw
De CBD-olie Meladol kan de nachtrust verbeteren doordat de olie melatonine bevat. Een rauwe variant CBD-olie is CBD-raw. Deze olie is niet verhit tijdens het maken, waardoor de olie nog terpenen bevat. Daardoor neemt het lichaam de olie sneller op en is de smaak een stuk intenser. Tijdens de workshop kregen de barmedewerkers een duidelijk beeld van de verschillende oliën.

Interactie met medicijnen
Overweegt u om CBD-olie te gaan gebruiken? Overleg dan altijd eerst met uw arts! CBD-olie in combinatie met medicijnen kan een risico vormen. Het lichaam breekt geneesmiddelen af. CBD kan deze afbraak afremmen. Of en hoe groot dit effect is bij kleine hoeveelheden CBD-olie is nog niet bekend. Als u geneesmiddelen gebruikt, raden wij u aan om eerst te overleggen met uw arts of apotheker voordat u CBD-olie gaat gebruiken. Onze informatie vervangt nooit het advies van een arts of apotheker.

Meer informatie
Kijk [hier] voor meer informatie over medicinaal gebruik van cannabis uit de coffeeshop.
Heeft u een specifieke vraag? Stuur dan gerust mail (mediwiet@xpresso.nl) naar onze medewerker Tineke die gespecialiseerd is in medicinaal gebruik.